Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2012. Február 21. 14:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Gazdasági megfontolások is indokolták a Gripen gépek szerződés módosítását

Gazdasági megfontolások is indokolták a Gripen gépek szerződés módosítását

Magyarország légterének védelméhez, így szuverenitásának biztosításához szükség van korszerű vadászgépekre – ezt mondta Hende Csaba a Parlamentben.

A honvédelmi miniszter interpellációra adott válaszában a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülő-képességével kapcsolatban fogalmazta meg a kormány álláspontját.

Hende Csaba válaszában leszögezte, hogy a Gripen, az egyik legjobb minőségű gép a piacon, mutatja ezt a NATO líbiai beavatkozása kapcsán elért siker, vagy a nagyfokú kereslet más európai országok részéről a beszerzésére, bérletük meghosszabbítására. A szerződés módosításával kapcsolatban leszögezte: gazdasági megfontolások és katonai képesség növelése indokolta azt. A módosítás eredményeként a vadászgépek további tíz évre biztosítják hazánk légtérvédelmét, valamint nem kell több bérleti díjat fizetnünk. Sőt 2016-ig lényegesen kevesebbet költünk erre, mintha azt a 2003-as szerződés módosítása szerint kellett volna tennünk.„ A módosított szerződés mintegy hatvanhárom milliárd forint megtakarítást eredményez, mely könnyebbséget jelent a jelenlegi, és az elkövetkező kormány számára is” – mondta Hende Csaba.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 14:14, szerda | Belföld

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

2023. Február 01. 14:10, szerda | Belföld

Agrárkamara: az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.