Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód
Forrás: MTI

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

A civil sátrakban egész nap kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várják a látogatókat, akik az Európai Unióról, a tagság adta lehetőségekről, illetve a júniusi európai választásokról is tájékozódhatnak - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az Európa-nap hivatalos megnyitója vasárnap 12 óra 30 perckor lesz a nagyszínpadon, de a programok már délelőtt elkezdődnek a Szabadság téren. A 20 év tiszteletére rendezett 20 kilométeres futóverseny résztvevői közös bemelegítés után indulnak útnak. A verseny útvonala húsz sikeres uniós fejlesztést mutat be a tizenkilenc vármegyéből és Budapestről.

A civilek mellett a futók között rajthoz állnak hivatásos sportolók is, köztük az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely vízilabdázó és Storcz Botond kajakos, valamint Cseh László világ- és Európa-bajnok úszó. Mint a közlemény kiemelte, Kiss Gergely és Storcz Botond is néhány héttel azután nyert az athéni olimpián, hogy Magyarország teljes jogú tagja lett az Európai Uniónak.

A futóverseny rajtját követően a gyerekprogramoké lesz a színpad, ahol Bognár Szilvia koncertje után a Majorka színház lép fel, az előadást délután a Hahó Együttes és az Iszkiri Gyerekzenekar követi.

A koncertek sorában 14 órától először a Lázár Tesók, este pedig a Carson Coma Akusztik, majd a Szabó Balázs Bandája ad ingyenes koncertet a nagyszínpadon.

A rendezvény egész ideje alatt várják az érdeklődőket a meghívott civil szervezetek sátrai. Az uniós intézmények bemutatása mellett több témával kapcsolatban is tájékozódhatnak - akár játékos formában - a látogatók, ilyen az emberközpontú gazdaság, az európai életmód előmozdítása, a digitális korra felkészült Európa vagy az európai zöld megállapodás. Az információs sátrakban találkozhatnak például a Budapest Bike Maffia, az Igazgyöngy Alapítvány és a Kortárs Építészeti Központ képviselőivel.

A rendezvényről további információk a www.eu.hu weboldalon és az Európa-napi fesztivál Facebook-eseményében találhatók.

Címkék: Európai Unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.