Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2024. Január 22. 08:33, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Elképesztő összeget költ Lengyelország haderőfejlesztésre

Elképesztő összeget költ Lengyelország haderőfejlesztésre

Andrzej Duda: Lengyelország már tavaly a GDP 4 százalékát fordította védelmi kiadásokra, köztük amerikai beszerzésekre.

Lengyelország már 2023-ban GDP-je 4 százalékát fordította védelmi kiadásokra - hangoztatta a lengyel köztársasági elnök egy amerikai televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban.

Andrzej Duda, a Fox News hírtelevízióban elmondta, hogy a védelmi kiadások megnövelt összegéből komoly katonai beszerzéseket hajtanak végre, többi között az Egyesült Államoktól szereznek be eszközöket. Kiemelte, hogy már megérkeztek a lengyel haderőhöz az új Abrams-harckocsik első darabjai, valamint Patriot-rakétarendszerek is a beszerzések között vannak, amelyek első elemét jelentik az új korszerű "három-rétegű" lengyel lég- és rakétavédelmi rendszernek.

A lengyel államfő megemlítette, hogy Lengyelország a beszerzési szakaszban tart az 5. generációs F-35 amerikai vadászrepülőgépeket illetően, és felhívta a figyelmet, hogy az erre vonatkozó döntés Donald Trump elnöki időszakában született.

Andrzej Duda az amerikai médiumnak adott interjúban kijelentette, hogy a közelmúltban hatalomra került új lengyel kormány a törvényeket és az ország alkotmányát megsértve tett több intézkedést, többi között a közmédiát illetően. Rámutatott arra is, hogy a lengyel főügyész eltávolítását is a törvények megsértésével akarják végrehajtani.

Természetesnek nevezte, hogy az ő konzervatív politikai meggyőződése eltér a Donald Tusk vezette, liberális-baloldali irányultságú kormányétól, ugyanakkor nyitottságát hangsúlyozta az egyeztetésekre, de hozzátette, hogy élni fog a lengyel államfői tisztségből fakadó jogkörökkel.

Andrzej Duda az amerikai választási év tétjére vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy az amerikai elnök megválasztása az amerikai választók feladata, akik tudják, hogy melyik elnök lesz a legjobb a számukra, aki legjobban szolgálja az országot és nemzetet. Úgy fogalmazott, hogy helytelen lenne megmondani az amerikaiaknak, hogy milyen elnököt válasszanak. Lengyelország érdekének mondta a szoros szövetséget az Egyesült Államokkal. Felidézte, hogy Donald Trump elnöksége idején országának nagyon jók voltak a kapcsolatai az Egyesült Államokkal, és neki nagyon jó személyes kapcsolata is volt az akkori elnökkel. Emlékeztetett arra, hogy Donald Trump részt vett több Lengyelország számára is fontos kezdeményezésben, így a Három Tenger Kezdeményezésben, és a két kormányzat akkoriban kötött meg több fontos szerződést, többi között amerikai cseppfolyósított földgáz szállításáról, valamint az első lengyelországi atomerőmű felépítéséről.

Kérdésre válaszul sürgette az amerikai katonai támogatás folytatását Ukrajna számára, és úgy fogalmazott, hogy ez az egyetlen remény Ukrajna fennmaradásának szempontjából is. Úgy vélte, hogy az orosz imperializmus újjászületését jelezte az, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát 2022 februárjában.

Fotó: Getty Images

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.