Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2014. Július 24. 16:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

El a kezekkel a pálinkámtól! - Külföldi lapszemle Magyarországról

El a kezekkel a pálinkámtól! - Külföldi lapszemle Magyarországról

El a kezekkel a pálinkámtól! közölt cikket csütörtökön Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.

El a kezekkel a pálinkámtól! címmel ír csütörtöki számában a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt Budapest és Brüsszel miatt kialakult konfliktusról Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.
A lap budapesti tudósítója, Corentin Léotard megállapítja, hogy a nemzeti függetlenséget, valamint a nemzeti identitást érintő kérdések "szuperérzékeny" témának számítanak "az egykori kommunista Európában", így minden brüsszeli beavatkozás könnyen olyan értelmezést kaphat, hogy az Európai Unió a nemrég visszanyert szabadságot kérdőjelezi meg. Különösen Magyarországon - írja a tudósító.

A konzervatív kormány a nemzeti értékek előtérbe helyezésével párhuzamosan a hungarikumok megóvására és népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet, törvény is született a hungarikumok védelmére - jegyzi meg Léotard, hozzátéve, hogy a magyarok közül sokan, sokszor tévesen rosszabb minőségűnek tartják a hazai termékeket, miközben a nyugati árucikkeket "mitizálják".

A Der Standard című osztrák liberális lap kommentárjában a magyar kormány osztrák bankokkal szembeni bánásmódját bírálta, amely szerinte joggal vezetett kritikákhoz és felháborodáshoz Ausztriában. A szerző szerint a devizahitelek átváltása olyan populista-nacionalista intézkedés, amely a külföldi vállalatok rovására könnyít a hazai választók terhein. A napilap szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is visszariadt attól, hogy a bankoknak nyíltan a szemére vesse a magyar törvények megsértését, inkább a bíróságok mögé bújt. A Der Standard úgy véli, az Orbán-kormány beavatkozása felszínes intézkedés, amely egyáltalán nem érinti például a hitelesek megfelelő tájékoztatásának kérdését.

Az osztrák lap úgy gondolja, a devizahitelesek problémáját tekintve Michael Spindelegger osztrák pénzügyminiszter ugyanazt az utat járta be, mint Orbán Viktor, így bármiféle - legalábbis az osztrák kormány részéről érkező - kritika alaptalanná válik a magyar eljárással szemben. A Der Standard szerint előfordulhat, hogy a két politikus rövidtávon hasznot húzhat az intézkedésekből, közülük is elsősorban Orbán, hiszen tetteiben következetes és belpolitikailag népszerű. A szerző azonban úgy véli, középtávon mindkét eset árthat az országoknak: habár az önkényesség a külföldiekkel szemben politikailag és jogilag könnyen igazolható, legtöbbször negatív hatásai vannak a szavahihetőségre, a hitelképességre és a gazdasági vonzerőre.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.