Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2023. Augusztus 04. 07:39, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Egymillió látogatót fogadott az idén tízéves Mini Magyarország Makettpark Szarvason

Egymillió látogatót fogadott az idén tízéves Mini Magyarország Makettpark Szarvason

Csütörtökön fogadta az egymilliomodik látogatóját a Mini Magyarország Makettpark Szarvason - közölte a park az MTI-vel.

Mint írták, az egymilliomodik látogató egy Budapestről érkező házaspár volt, amely két kislányával és kutyájával érkezett a parkba.

A Szarvasi Arborétum mellett található Mini Magyarország Makettpark 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházásaként. Tíz év alatt a kezdeti 22 makett jelentősen kibővült: mostanra több mint száz épület és vonatmodell tekinthető meg.

A több mint kéthektáros park - amely hazánk legnagyobb, és egyetlen interaktív makettparkja - Magyarország történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Folyamatosan bővül újabb kastélyokkal, templomokkal, várakkal, állomásépületekkel. 2015-től Erdély nevezetességeit, 2016 óta a Felvidék, 2017-től Kárpátalja és 2019-től az Őrvidék történelmi titkait és építészeti kuriózumait tekinthetik meg a látogatók.

Itt található az ország leghosszabb, több mint 600 méternyi szabadtéri makettvasút-hálózata is; az alagutakon, hidakon, viadukton átkelő mini mozdonyokat a látogatók indíthatják el. A mini Dunán és Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak.

A parkban nemcsak a tihanyi visszhangot, hanem a többi között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét, az Operaházból - a szarvasi születésű - Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó Dalát is megszólaltathatják a látogatók.

Fotó: Youtube.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.