Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2021. Június 17. 08:24, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Delta variánst azonosítottak a Lampedusára érkezett bevándorlók között is

Delta variánst azonosítottak a Lampedusára érkezett bevándorlók között is

Terjed az elsőként Indiában azonosított vírusmutáció Olaszország több tartományában is, és a Delta variánst a Földközi-tengeren keresztül Lampedusa szigetére érkezett bevándorlók között is regisztrálták

- erősítette meg a lampedusai polgármester szerdán. Tíz, Bangladesből származó emberen mutatták ki a Delta variánst az utóbbi hetekben Lampedusára érkezett több ezer bevándorló között.

Salvatore Martello nyilatkozata szerint a csoport május utolsó napjaiban kötött ki, és az érkezésük utáni tesztelésen azonosították a vírusmutációt. Jelenleg még karanténban vannak a sziget partjainál tartózkodó komphajón, ahol az érkező migránsokat helyezik el legalább tizennégy napra. A lampedusai polgármester leszögezte, hogy a Delta variánssal fertőzöttek nem érintkeztek sem a sziget lakosaival, sem turistákkal.

Matteo Salvini azonnali intézkedést követelt a kormánytól. A Liga kormánypárt vezetője hangoztatta, hogy Olaszországnak "fizető turistákra, nem pedig partjain kikötő csónakokra van szüksége". Salvini emlékeztetett, hogy év eleje óta már több mint 17 ezer bevándorló érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett kevesebb mint hatezerhez képest.

Az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) politikusa, Fabio Rampelli, az alsóház alelnöke aggasztónak és a "Draghi-kormány nemtörődömsége" jelének nevezte, hogy Lampedusa alig 250 férőhelyes migránstáborában továbbra is több mint ezerkétszázan szoronganak, és közöttük Delta variánst is azonosítottak.

A vírusmutáció már több olaszországi tartományban jelen van egészen április óta: Lombardiában eddig 81 esetet, Venetóban ötvenet, az olasz csizma sarkában található Bari városában húszat, Szardínián egy tucatnyit azonosítottak. A szigeten a Delta variánst egy filmforgatáson dolgozó munkacsapat tagjain mutatták ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.