Hírek
2012. Július 26. 08:15, csütörtök |
Életmód
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja
Bevált a transzzsírsavak betiltása New Yorkban

Amikor két évvel ezelőtt New Yorkban tilos lett a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából ártalmas transzzsírsavak élelmiszeripari használata, sokan hitetlenkedve fogadták, hogy a boltokba vagy a gyorséttermekbe kerülő ételek készítői betartják a döntést. Sonia Angeli és munkacsoportjának tudományos vizsgálata igazolta, hogy az érintettek komolyan vették a tiltást és ezzel a világváros étkezése lényegesen egészségesebbé vált.
A transzzsírsavakat szívesen használják az élelmiszeriparban, mert jól feldolgozhatók és tartósabbá teszik az élelmiszereket: lassabban avasodnak, mint a többi zsiradék. A gond az, és ezt sok tanulmány bizonyította, hogy fokozzák az érelmeszesedést, gyakoribbá teszik a szívinfarktust és más károsodásokat is okoznak az emberi szervezetben.
New York polgármestere két éve hadat üzent az ételeket transzzsírsavval készítő étteremláncoknak és sütödéknek. Elrendelte, hogy szüntessék be e zsiradék használatát, illetve váltsanak egészségesebb zsírfélékre, dolgozzák át technológiájukat a lakosság egészsége védelme érdekében.
Két évvel később az Annals of Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az ebédként elfogyasztott ennivalókban a transzzsír 2,4 grammal lett kevesebb, és ez jelentős változás. A kutatók 2007-ben 7750 ételösszetételt gyűjtöttek össze a helyi lakosság ebédjéből, most pedig 8630 receptet vizsgáltak az étteremláncok kínálatából.
A New Yorkban élők mintegy fele evett délidőben valamelyik hamburger-étteremben, 28 százalék szendvicset áruló üzletben vette az ebédjét, 21 százalék sült csirkét fogyasztott, négy százalék mexikói bisztróba vagy valamelyik pizzériába ment.
A legkedvezőbb transzzsír-csökkenést az étteremláncokban tapasztalták. A változás a pizzériák kínálatában nem volt jelentős. Két évvel ezelőtt az étteremláncoknak csupán 32 százaléka nem használt egyáltalán transzzsírsav készítményeket, most viszont ez az arány 59 százalékra nőtt.
Sonia Angeli hangsúlyozta, hogy az ételek kedvező összetétele nem függött New York társadalmi összetételétől. A szegényebb városrészekben a transzszírsavak jelenléte az ételekben a belvárosi éttermekéhez hasonló mértékben lett alacsonyabb.
Magyarországon a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány adatai szerint évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar ezt a zsírfajtát nem használná.
Ezek érdekelhetnek még
2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód
Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben
Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.
2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód
Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei
Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.
2023. December 06. 12:05, szerda | Életmód
A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért
2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód
Megnyitott az eplényi sípálya
Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.