Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2023. December 30. 08:29, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Azonosítatlan légi eszköz repült be Lengyelországba Ukrajna felől

Azonosítatlan légi eszköz repült be Lengyelországba Ukrajna felől

Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba - közölte a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A tárgyat a határ átlépésének pillanatától követték a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel, amíg el nem tűnt - közölték a műveleti parancsnokság X közösségi felületén.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő később a Polsat News kereskedelmi televízióban is közvetített sajtóértekezletén közölte: a tárgy rádiójelei a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén szűntek meg.

Az illetékesek vizsgálják, hogy pontosan mi történt - mondta el Goryszewski.

Hozzátette: az incidens kapcsán megemelték a lengyel légierő harckészültségét.

Andrzej Fijolek, a Lublini vajdaság rendőrségi szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: sérültekről, robbanásról nincs információjuk.

Az esemény miatt péntek délután Andrzej Duda elnök egyeztetett Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel.

A találkozót követő sajtókonferencián Kukula altábornagy elmondta: "minden jel arra mutat", hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, amely a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott onnan.

Klisz altábornagy hozzátette: a rakéta mintegy 40 kilométeres mélységben hatolhatott be Lengyelország fölé, és a légtérsértés mintegy 3 percig tartott. A röppályájára vonatkozó műszaki adatok megerősítése végett a hadsereg terepszemlét is tart - közölte Klisz.

A lengyel külügyminisztérium péntek este közölte: Wladyslaw Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes bekérette Andrej Ordast, a varsói orosz nagykövetség ügyvivőjét, akinek diplomáciai jegyzéket adtak át, amelyben a lengyel hatóságok felszólítják az orosz felet, hogy tisztázza Lengyelország légtérének egy robotrepülőgép általi megsértését, valamint "az ilyen típusú cselekedetek azonnali beszüntetését" követelik.

Bartoszewski előtte sajtóértekezleten úgy vélekedett: az incidens a lengyel légvédelem "tesztelését" jelenti. Hangsúlyozta, hogy Varsó újabb légtérsértés esetén képes "gyorsan és hatékonyan" reagálni.

Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légi incidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt manőverező robotrepülőgép maradványaira bukkantak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.