Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2023. December 20. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az új lengyel kormány egyelőre nem finanszírozza a közmédiát

Az új lengyel kormány egyelőre nem finanszírozza a közmédiát

A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet \"javítása\" után lesz lehetséges

- jelentette ki Donald Tusk új lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén. Andrzej Duda elnök hangsúlyozta: alkotmány megkerülésével nem szabad változtatni a közmédia helyzetén.

Tusk a 2024-es költségvetési tervezetről szóló kormányülést követően tartott sajtókonferenciát.

"Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák" - fogalmazott Tusk újságírói kérdésre válaszolva. "Készen állunk arra, hogy a közmédiát esetleg a helyzet javítása után támogassuk" - jelentette ki, hozzátéve: a jövő évi költségvetésben egyelőre semmilyen eszközöket nem különítenek el a közmédia működtetésére.

Arra vonatkozóan, hogy a szejm kedden napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum "az első lépést jelenti a közmédia javításához". Bejelentette: a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek "visszaállítják a közmédia elemi semlegességét".

A Polgári Koalícióból, a Lengyel Parasztpártból, a Lengyelország 2050 pártból, valamint az Új Baloldal nevű frakcióból álló többségi parlamenti koalíció képviselői által kedden benyújtott határozat-tervezet szerint a szejm arra szólítja fel az állami kincstárat képviselő illetékes szerveket, hogy "javító intézkedéseket" foganatosítsanak a közmédiával szemben.

A szejm arra kötelezi önmagát, hogy haladéktalanul elindítja "a lengyel alkotmánnyal összhangban lévő állapot tartós visszaállítását biztosító" törvényhozói munkát.

A határozat előterjesztői szerint a 2015 őszétől múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nem hajtotta végre a lengyel alkotmánybíróság 2016 decemberében hozott döntését, amely részben alkotmányellenesnek minősítette a 2016 elején hatályba lépett médiatörvény azon előírásait, amelyek értelmében az országos rádió- és televízió-tanácstól (KRRiT) elvonták azt a jogot, hogy a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP vezetőit kinevezze.

A közmédia az idei októberi parlamenti választások után is "az előző kormánytábor érdekében kampányol (...), néha agresszív módon támadja a jelenlegi kormányt (...) teljesen meghamisított valóságképet mutatva be a társadalomnak" - áll a határozatban.

Andrzej Duda államfő kedd délután levelet intézett Szymon Holowniához, a szejm elnökéhez, melyben - utalva a határozat tervezetére - aláhúzta: nem vonja kétségbe a parlamenti többség jogát a jogi rendszer módosításához, "a politikai cél azonban nem igazolhatja az alkotmányos és törvényi szabályok megsértését vagy megkerülését".

A bejelentett, közmédiát érintő módosításoknak "tekintettel kell lenniük a demokratikus normákra, és csak az alkotmányban megszabott módon lehet őket foganatosítani" - hangsúlyozta Duda.

Holownia kedd reggeli sajtóértekezletén aláhúzta: a határozat nem törvényerejű, csak "megfogalmazza a (2016-ben felállított) Nemzeti Médiatanácsot (RMN) érintő kétségek lényegét".

Lukasz Schreiber, a PiS képviselője újságíróknak mondta el, hogy a parlamenti többség a közmédia ügyében "határozat útján próbálja előkészíteni törvényellenes lépéseit". Egy határozattal azonban "nem lehet megkérdőjelezni a törvényeket és az alkotmányt" - húzta alá Schreiber.

A határozattervezetre reagálva, a PAP hírügynökség arra szólította fel a szejmet, hagyjon fel jó hírnevének megsértésével. A hivatalos felhívásban rámutattak: a parlamenti határozat szövege egy újságcikkre támaszkodik, az azt korábban megjelentető, sajtókiadással foglalkozó cég ellen a PAP személyiségi jogok megsértése miatt korábban pert is indított.

Hangsúlyozták: a PAP tényeket közvetít, politikailag független, nem terjeszt propagandát, és nem támogat konkrét politikai pártokat.

A lengyel közmédiát jelenleg az RMN felügyeli, a KRRiT továbbra is működik, a szólásszabadság érvényesülése felett őrködik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció