Városlista
2021. július 29, csütörtök - Márta

Hírek

2011. Augusztus 10. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

A tudósok felfedezték, hogy néhány európai házi egér az idők folyamán a legerősebb mérgekkel szemben is ellenállóvá vált.

 A kísérletek során ráadásul az is kiderült, hogy ez a tulajdonság immár néhány generáció alatt is kifejlődik a rágcsálókban.

A kutatók szerint a spanyol és német házi egerek kereszteződtek azzal az algériai fajjal, amelyből több mint 1 millió évvel ezelőtt az európai rágcsálók kifejlődtek. A mérgekkel szembeni immunitás az utódoknál alakult ki, és a további szaporulat egyedei azonnal örökölték - a tudósok szerint ez ijesztő, mivel ezt a fajta géntranszfert eddig csak növényekben és baktériumokban figyelték meg - írja a BBC.

A szakemberek most attól tartanak, hogy az egerek hamarosan minden létező méregnek és permetszernek ellenállnak majd, ami miatt gyorsan elszaporodhatnak a kontinensen. Ráadásul külön problémát jelent, hogy a két faj kereszteződéséből egy új faj jött létre, amelynek a tulajdonságai még ismeretlenek a tudósok előtt.

A tanulmány során megfigyeltük, hogy két olyan faj kereszteződött, amelyek 1,5-3 millió éve külön fejlődési útra léptek. Annak ellenére azonban, hogy az utódaik nagy része steril, van néhány olyan egyed, amely képes tovább szaporodni - ezek azok, amelyek immúnisak a mérgekre - mondta Michael Kohn professzor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 28. 14:00, szerda | Belföld

Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le a vidéki orvosegyetemeken

Ritka örökletes betegségek korai felismerését és hatékonyabb terápiáját teszik lehetővé annak a kutatási programnak az eredményei.

2021. Július 28. 11:37, szerda | Belföld

Takarékbank: további drágulásra számítanak az agrárium szereplői

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - közölte a pénzintézet az MTI-vel szerdán.

2021. Július 28. 08:46, szerda | Belföld

Kovács Árpád: Magyarország képes az államadósság csökkentésére

Magyarország képes arra, hogy az államadósságot csökkentse, a GDP-arányos államadósság mutatója az európai uniós átlag alatti

2021. Július 27. 20:46, kedd | Belföld

A Volánbusz 40 zöldautóbusz beszerzésére kötött szerződést

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft.