Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2011. Augusztus 10. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

A tudósok felfedezték, hogy néhány európai házi egér az idők folyamán a legerősebb mérgekkel szemben is ellenállóvá vált.

 A kísérletek során ráadásul az is kiderült, hogy ez a tulajdonság immár néhány generáció alatt is kifejlődik a rágcsálókban.

A kutatók szerint a spanyol és német házi egerek kereszteződtek azzal az algériai fajjal, amelyből több mint 1 millió évvel ezelőtt az európai rágcsálók kifejlődtek. A mérgekkel szembeni immunitás az utódoknál alakult ki, és a további szaporulat egyedei azonnal örökölték - a tudósok szerint ez ijesztő, mivel ezt a fajta géntranszfert eddig csak növényekben és baktériumokban figyelték meg - írja a BBC.

A szakemberek most attól tartanak, hogy az egerek hamarosan minden létező méregnek és permetszernek ellenállnak majd, ami miatt gyorsan elszaporodhatnak a kontinensen. Ráadásul külön problémát jelent, hogy a két faj kereszteződéséből egy új faj jött létre, amelynek a tulajdonságai még ismeretlenek a tudósok előtt.

A tanulmány során megfigyeltük, hogy két olyan faj kereszteződött, amelyek 1,5-3 millió éve külön fejlődési útra léptek. Annak ellenére azonban, hogy az utódaik nagy része steril, van néhány olyan egyed, amely képes tovább szaporodni - ezek azok, amelyek immúnisak a mérgekre - mondta Michael Kohn professzor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 18:01, péntek | Belföld

Idős nőkre támadt, végül sikerült elfogni

A fővárosi nyomozók egy napon belül elfogták a férfit, aki a gyanú szerint tavaly novemberben két idős asszonyt is megtámadott, egyiküknek életveszélyes sérülést okozva. A nyomozás most fejeződött be

2022. Augusztus 12. 17:04, péntek | Belföld

Több mint háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma

Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest

2022. Augusztus 12. 15:06, péntek | Belföld

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány.

2022. Augusztus 12. 14:06, péntek | Belföld

Többmilliós kárt okozó fiatal hackerekre csapott le a rendőrség

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.