Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2015. Május 26. 14:00, kedd | Életmód
Forrás: Sajtóközlemény Unionmedia

Az elhízást gyermekkorban tudjuk elkerülni

Az elhízást gyermekkorban tudjuk elkerülni

Május 22-én volt az Elhízás Elleni Európai Nap, ekkor hazai és nemzetközi szervezetek igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyeire, a megelőzés lehetőségeire. Tanácsok, hogy a gyerekekből egészséges felnőtt legyen!

A legújabb kutatások szerint az elhízás az élet első 1000 napjában előzhető meg hatékonyan, azaz ha gyermekünkből egészséges felnőttet szeretnénk nevelni, ebben az időszakban kell odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra. A világnap alkalmából a hazai szakemberek minden szülőnek elhízás ellenes tanácsadást is adnak, aki megfordul a rendelőjükben.

Az elhízás ellenes európai napon a hazai gyermekorvosok és szakemberek különleges akcióval hívják fel a szülők figyelmét a túlsúly veszélyeire, az elhízás megakadályozására. Minden szülő, aki ezen a napon megfordul a gyermekorvosi rendelőkben, vagy találkozik a védőnőjével, elhízás ellenes tanácsadást is kap a szakemberektől. „A legújabb kutatások szerint az elhízást a kisgyermekkori helyes táplálással tudjuk megelőzni a leghatékonyabban” – mondta el Dr. Molnár Dénes, az Összefogás a gyermekek egészségéért szervezet kezdeményezője, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. „Szeretnénk felhívni a figyelmet a gyermekkori helyes táplálkozás jelentőségére, mert őszintén hiszünk abban, hogy a gyermekkorban végzett primér prevenció a kulcs a felnőttkori egészséghez.”

A kezdeményezéshez a Magyar Gyermekorvosok Társasága mellett csatlakozott a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete is.

A szakértők által összeszedett jó tanácsok segíthetnek a szülőknek megelőzni a gyermekkori elhízást:

1. Fehérjék
A fehérje a növekedés egyik legfontosabb eleme, minden sejt kialakulásához, pótlásához hozzájárul, szállítja többek között a vasat és az oxigént, segíti az immunrendszer reakcióit, felel a sav-bázis egyensúlyért, azaz például a megfelelő emésztésért, a jó anyagcseréért. A megfelelő fehérjebevitel életfontosságú.
A csecsemő ideális tápláléka az anyatej, melynek fehérjetartalma és összetétele a legjobb. Az anyatej a tehéntejjel összevetve például kisebb arányban tartalmaz fehérjét, de ennek a fehérjének az összetétele is különböző. Ezért nagyon fontos, hogy ha egy édesanya nem tudja szoptatni gyermekét, vagy idővel kiegészítésként tápszerrel is eteti, a lehető legalacsonyabb fehérjetartalmú tápszert válassza, melyben a fehérje összetétele is hasonló az anyatejhez. A korai életkorban (első 2-3 év) a magas fehérjebevitel fokozza a későbbi elhízás veszélyét!

2. Rostok
Napi energia bevitelünk több, mint 50%-át szénhidrátokból, azon belül is összetett szénhidrátokból, mint keményítőből vagy rostból javasolt fedeznünk. Ezek fő forrásai a teljes értékű gabonák, illetve a zöldségek, gyümölcsök, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, így minden étkezésünknek a részét kellene képezniük. A rostban gazdag élelmiszerek elhúzódó jóllakottságérzetet biztosítanak, így segítenek megakadályozni az elhízáshoz vezető túlevést. A rostfogyasztás hozzájárulhat a „rossz koleszterin” szint alacsonyan tartásához, valamint a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet. Ezért fontos, hogy minden étkezés alkalmával törekedjünk arra, hogy legyen rost a menüben!

3. Folyadékbevitel
A kellő vízbevitel az egészség és a jó közérzet feltétele felnőtt és gyermek esetében egyaránt, hiszen nincsen olyan sejtje az emberi testnek, amelynek ne lenne szüksége vízre. A gyermekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül. Ráadásul gyakran annak ellenére sem jut eszükbe inni, hogy szomjúságot éreznek.
Fontos, hogy gyermekünk számára olyan italokat válasszunk, amelyek alacsony cukor és kalóriatartalmúak, így elkerülhetjük az elhízást! A legjobb frissítő a szénsavmentes víz, a cukrozatlan gyümölcstea, a frissen préselt gyümölcslé.

4. Mozgás
A rendszeres, életkornak megfelelő mozgás az egészséges életmód, az egészséges fejlődés egyik kulcsfontosságú összetevője. Megakadályozza az elhízást, segíti a tüdő fejlődését, elősegíti a csontok fejlődését, a jobb oxigén ellátottság miatt pedig növeli még az agyi kapacitást is.
A mozgás mellett érdemes odafigyelnünk a képernyő előtt töltött idő mérséklésére is. Tervezzünk gyermekünkkel közös programokat, ha az időjárás engedi, akkor a szabad levegőn, így mindannyian tehetünk saját egészségünkért!

5. Mérsékeljük a só és cukorfogyasztást
A túlzott só- és cukorfogyasztás a gyermekeknél is fokozza az elhízás és a magas vérnyomás veszélyét ugyanúgy, ahogy a felnőtteknél. Nemcsak az ételek utólagos sózása, vagy az édességek fogyasztását érdemes mérsékelnünk, de oda kell figyelnünk a rejtett só- és cukorfogyasztásra is. Ilyenek találhatók például a cukros üdítőkben, tejszeletekben, de akár a felvágottakban is, érdemes ezért mértékkel adnunk gyermekeinknek.

6. Reggelizzünk!
Nagyon fontos, hogy a gyerekek életritmusához és szükségleteihez alkalmazkodva, nagy tápértékű reggelit állítsanak össze számukra. Ideális esetben a reggelinek fedeznie kellene a szükséges napi energiabevitel 20 százalékát. A reggeli kihagyása vagy a nem megfelelő energia- és tápanyagbevitel ugyanis többek között a gyermekek vércukorszintjének esésében is megnyilvánulhat, emiatt kevésbé tudnak figyelni és fizikai teljesítőképességünk is csökkenhet. Nem jó, ha az energiabevitel zöme a nap második felére, estére tolódik, mert ez növeli az elhízás veszélyét.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 13:06, szombat | Életmód

Átalakul az internetes szolgáltatási piac, egyre többen vásárolnak az utolsó pillanatban

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre

2022. Május 18. 16:04, szerda | Életmód

Folyamatosan nő az elektromos autók akkumulátorának élettartama

A hatótávolság után a legnagyobb aggodalmat az akkumulátorok élettartama jelenti azoknak, akik fontolgatják, hogy elektromosra cserélik hagyományos üzemű autójukat:

2022. Május 17. 16:09, kedd | Életmód

Sokmilliárdos forgalmat generál a grillszezon

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest

2022. Május 14. 16:29, szombat | Életmód

Először sikerült növényt termeszteni holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.