Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2023. Június 29. 12:25, csütörtök | Életmód

Az egészséges család a társadalom alapköve

Az egészséges család a társadalom alapköve

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet és támogatást kapnak a családok, a családi élet szépsége, a fiatalok motiválása arra vonatkozóan, hogy az egzisztencia megteremtésén kívül a jövőjüket gyermeket nevelve, családban képzeljék el.

Mindezek mellet érdemes említést tenni arról, hogy a család akkor tölti be igazán a megtartó erejét, ha az egészségesen működik.

Az egészséges család működéséhez nélkülözhetetlen az érzelmi és fizikai határok tiszteletben tartása. Minden családtagnak megvan a magánélete és a családon belül betöltött szerepe. Ezt mindenkinek meg kell értenie és tiszteletben kell tartania. Hasonlóan fontos a családtagok véleményének szabadsága. Zsúfolt napirendünk ellenére is lehetőséget és időt kell teremteni arra, hogy mindenki kifejtse véleményét és azt közösen megbeszéljék. Ezek a beszélgetések pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésre is, amely segíti őket a felnőtté válás folyamatában. Minden családban szabályokat kell felállítani, ezeket a tagok életkorára való tekintettel kell meghatározni és azokat következetesen, de empatikusan, együtt érzően betartatni.

A családtagoknak feladata az is, hogy folyamatosan figyelmet fordítsanak egymásra. Egymás egészségére, legyen szó mentális és fizikai egészségére és ha bármilyen problémát tapasztalnak, akkor kérjenek segítséget.

Ha a fent leírtak megvalósulnak, akkor a szülők és a gyermekek egy szeretetteljes és biztonságos közegben érezhetik magukat és ha valaki hibázik, vagy konfliktus merül fel a hétköznapok során, akkor megkeresik a megoldást és meg tudnak bocsátani egymásnak.

Az egészséges családi környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek a tanulásra és jövőjük építésre tudjanak koncentrálni, így stabil alapot teremtve a jövő generációinak egészséges családban történő felnövekedéséhez.

Böröczky András
szociálpedagógus

Címkék: család, társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.