Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2023. Június 29. 12:25, csütörtök | Életmód

Az egészséges család a társadalom alapköve

Az egészséges család a társadalom alapköve

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet és támogatást kapnak a családok, a családi élet szépsége, a fiatalok motiválása arra vonatkozóan, hogy az egzisztencia megteremtésén kívül a jövőjüket gyermeket nevelve, családban képzeljék el.

Mindezek mellet érdemes említést tenni arról, hogy a család akkor tölti be igazán a megtartó erejét, ha az egészségesen működik.

Az egészséges család működéséhez nélkülözhetetlen az érzelmi és fizikai határok tiszteletben tartása. Minden családtagnak megvan a magánélete és a családon belül betöltött szerepe. Ezt mindenkinek meg kell értenie és tiszteletben kell tartania. Hasonlóan fontos a családtagok véleményének szabadsága. Zsúfolt napirendünk ellenére is lehetőséget és időt kell teremteni arra, hogy mindenki kifejtse véleményét és azt közösen megbeszéljék. Ezek a beszélgetések pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésre is, amely segíti őket a felnőtté válás folyamatában. Minden családban szabályokat kell felállítani, ezeket a tagok életkorára való tekintettel kell meghatározni és azokat következetesen, de empatikusan, együtt érzően betartatni.

A családtagoknak feladata az is, hogy folyamatosan figyelmet fordítsanak egymásra. Egymás egészségére, legyen szó mentális és fizikai egészségére és ha bármilyen problémát tapasztalnak, akkor kérjenek segítséget.

Ha a fent leírtak megvalósulnak, akkor a szülők és a gyermekek egy szeretetteljes és biztonságos közegben érezhetik magukat és ha valaki hibázik, vagy konfliktus merül fel a hétköznapok során, akkor megkeresik a megoldást és meg tudnak bocsátani egymásnak.

Az egészséges családi környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek a tanulásra és jövőjük építésre tudjanak koncentrálni, így stabil alapot teremtve a jövő generációinak egészséges családban történő felnövekedéséhez.

Böröczky András
szociálpedagógus

Címkék: család, társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód

Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.