Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

A tudósok felfedezték, hogy a Föld mágneses mezője nagy mennyiségű antianyagot ejtett csapdába, amely mintegy övet alkot a bolygó körül.

Az antiprotonokból álló vékony sávot a Van Allen-öv külső és belső része között fedezték fel - ez a már korábban felfedezett képződmény normál anyagból tevődik össze.

Az antianyagból álló övet a Pamela nevű műhold fedezte fel, amelyet 2006-ban indítottak útjára azért, hogy többet is megtudjanak a Naprendszeren túl található nagy energiájú részecskékről, az úgynevezett kozmikus sugarakról - írja az Astrophysical Journal Letters.

Emellett azonban a tudósok abban is reménykedtek, hogy a Pamela kis mennyiségű antianyagra is rábukkan majd a világűrben - azt azonban nem is gondolták, hogy a Földhöz ilyen közel találják majd meg a normál anyag ellentétét.

A tudósok elmondták: ilyen antianyag sávok létezését már korábban is megjósolták, ez azonban az első bizonyíték arra, hogy valóban létrejöhetnek. Hozzátették: mivel a Föld légköréhez ennyire közel van az antiproton-öv, nem kizárt, hogy a jövőben az antianyagot az űrhajók meghajtására is fel tudják majd használni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 05:00, kedd | Belföld

A héten 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés

2022. Augusztus 15. 18:09, hétfő | Belföld

Visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon

Keddtől visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon - közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

2022. Augusztus 15. 16:03, hétfő | Belföld

Több mint 200 millió forinttal károsította meg a munkáltatóját

Vádat emeltek egy autószalon dolgozója ellen, aki úgy értékesített 24 járművet, hogy a több mint 223 millió forintos vételárát elsikkasztotta, megkárosítva így az értékesítő céget

2022. Augusztus 15. 14:01, hétfő | Belföld

Halálos lakástűz nyomaira bukkantak a baranyai Kétújfalun

Lakástűzben meghalt egy idős ember a Baranya megyei Kétújfalun - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.