Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2016. Február 02. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai elnökválasztás - Soros György milliókkal támogatja Hillary Clintont

Amerikai elnökválasztás - Soros György milliókkal támogatja Hillary Clintont

Az amerikai elnökjelölt-aspiránsokat a nagyvállalatok és bankok mellett módos magánemberek is támogatják, ez mind a republikánus, mind pedig a demokrata párti politikusok elsöprő többségére igaz.

A Szövetségi Választási Bizottság most nyilvánosságra hozott legújabb adatsora szerint például Soros György több millió dolláros adománnyal támogatta Hillary Clinton kampányát.

A magyar származású milliárdos üzletember hatmillió dolláros csekket írt a Hillary Clinton kampánytámogatásait kezelő Politikai Akció Bizottságnak, s ezzel - az AP hírügynökség szerint - a Clinton-kampány legnagyobb anyagi támogatója. Korábban ugyanis már adományozott a Hillary Clintont támogató csoportoknak kétmillió dollárt.

Az amerikai választási kampányok finanszírozásának egyik sajátos szervezete a Politikai Akció Bizottság (PAC), amelynek számlájára fizethető be az adott politikusnak adományozni szándékozott támogatás. Cégcsoportok, nagy bankok és magánemberek egyaránt ajánlhatnak fel a befolyásos - vagy esélyesnek ítélt - politikusoknak summákat. A támogató neve, cége, lakcíme nyilvános, a Szövetségi Választási Bizottság tartja nyilván és időről-időre - általában félévente - nyilvánosságra is hozza az adatokat. Soros a Demokrata Párt, illetve demokrata politikusok nagy támogatójának számít, miként például a befolyásos chicagói Pritzker-család, vagy Haim Saban Los Angeles-i nagyvállalkozó.

Hasonlóképpen megvannak a támogatóik a republikánus elnökjelölt-aspiránsoknak is. Donald Trump ugyan többször is hangoztatta, hogy saját pénzéből finanszírozza a kampányát, nem kapott és nem is kért kampánytámogatást, mert - mint fogalmazott - független akar maradni mások befolyásától, a többi republikánus elnökjelölt-aspiránst azonban közismert pénzemberek segítik. Így például a kansasi Koch-fivérek, Charles és David Koch, akiknek tulajdonában az Egyesült Államok második legnagyobb ipari konglomerátuma van, s akik mindig is konzervatív ügyeket és politikusokat támogattak. Négy évvel ezelőtt Mitt Romney republikánus elnökjelölt mellett foglaltak állást, a mostani elnökválasztási kampányban eddig nem álltak egyetlen elnökjelölt-aspiráns mellé sem, hanem négy szenátor kampányának finanszírozásához járulnak hozzá. Tavaly, az év második felében egyébként tizenegymillió dollárt fordítottak republikánus ügyekre és politikusokra. A republikánus politikusok másik nagy pénzügyi támogatója a kaszinómágnás, a nyolcvanharmadik életévében járó Sheldon Adelson, aki Marco Rubio floridai szenátor Politikai Akció Bizottságának ad pénzt. A volt floridai kormányzó, Jeb Bush kampányának finanszírozásához elsősorban nagy cégek járulnak hozzá, köztük például a Charles Schwab Corporation vagy a Sequoia Capital, amely a kaliforniai Szilícium-völgy egyik csúcscége.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 14:01, szerda | Külföld

Földre zuhant egy hőlégballonba kapaszkodó fiatal, és halálra gázolta egy autó

A földre zuhant egy felemelkedő hőlégballonba kapaszkodó fiatal, majd elütötte egy autó Észak-Izraelben - jelentette a helyi média kedden.

2021. Október 20. 13:00, szerda | Külföld

Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban:

2021. Október 20. 09:56, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 241,5 millió, a halálos áldozatoké 4,91 millió a világon

A világon 241 549 529 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 912 878 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

2021. Október 20. 07:00, szerda | Külföld

Növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt Ukrajnában

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti 1,5 millióra a beadott oltások számát.