Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2014. Augusztus 02. 09:07, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Amerika nem oldhat meg minden konfliktust, de törekszik rá

Amerika nem oldhat meg minden konfliktust, de törekszik rá

Az Egyesült Államok nem oldhat meg minden konfliktust, de ez nem jelenti azt, hogy ne törekedne erre - jelentette ki pénteki sajtóértekezletén a Fehér Házban Barack Obama.

Az elnök egy arra vonatkozó kérésre válaszolt így, amely azt feszegette, vajon több regionális konfliktus kiéleződése nem annak-e a jele, hogy az amerikai befolyás csökken a világban.

"Az Egyesült Államok a világ legerősebb hatalmaként sem tart mindent az ellenőrzése alatt. Több olyan konfliktus van, amelyet egyelőre nem voltunk képesek megoldani, de ez nem jelenti azt, hogy csökkent volna a befolyásunk. A diplomáciai erőfeszítések időt igényelnek" - mondta.

Az elnök szerint az Egyesült Államok feladata az, hogy kivetítse a világra azt, amit igazságosnak és helyesnek tart, és hogy a hasonlóan gondolkodó partnerekből koalíciót építsen. Elismerte, hogy a jelenlegi rendezési kísérletek kudarca szokatlannak tűnik, de az elhúzódó északír, a közel-keleti és a koszovói válság példájára hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy ez korábban is így volt.

Az ukrajnai válságról szólva úgy érvelt, Washington mindent megtett annak érdekében, hogy megfizettesse Ukrajna destabilizálásának árát. Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva kijelentette, "az emberek nem mindig cselekszenek racionálisan". Véleménye szerint Putyin semmibe veszi Oroszország hosszú távú érdekeit, amelyek megvalósításáért diplomáciai megoldásra, a szankciók feloldására és gazdasági növekedésre kellene törekednie.

A gázai konfliktussal kapcsolatban Obama egyértelműen a Hamászt tette felelőssé a tűzszünet összeomlása miatt, és sürgette a szervezet által túszul ejtett izraeli katona feltétel nélküli szabadon bocsátását. Mint mondta, összhangot kell teremteni Izraelnek az önvédelemhez való joga és a gázai polgári lakosság életének megkímélése között, ami nehéz feladat, de megvalósítása egy újabb fegyvernyugvás közepette könnyebben menne.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok hatalmas erőfeszítéséket tett azért, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse közel-keleti válságban szembenálló feleket, és megmutassa nekik az utat, ám a többi az érintett felek dolga.

Barack Obama elismerte, hogy az Egyesült Államok a biztonsági szervezetei által alkalmazott kínzással és kémkedéssel hibákat követett el a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő időszakban. "Megkínoztunk embereket" - mondta az amerikai elnök. "Olyan dolgokat tettünk, amelyek ellentétesek az értékeinkkel" - tette hozzá.

Az elnök ugyanakkor kijelentette, hogy annak ellenére is töretlen a bizalma John Brennanban, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójában, hogy kiderült: a CIA megfigyelte az ügynökség vitatott fogva tartási gyakorlata és erőszakos vallatási módszere ügyében vizsgálatot folytató kongresszus komputereit.

Az elnök közölte, hogy a Fehér Ház a szenátus CIA-vizsgálatnak titkosítás alól feloldott változatát pénteken visszajuttatta a szövetségi felsőháznak.

Obama rámutatott, hogy az Egyesült Államok nagyon komolyan veszi az új Ebola-járvány kitörését, és kilátásba helyezte, hogy a jövő heti, mintegy félszáz afrikai vezető részvételével megtartandó washingtoni csúcstalálkozó több olyan részvevőjének, aki a veszélyeztetett régióból érkezett, egészségügyi vizsgálaton kell majd átesnie.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 09:56, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

2021. Október 22. 08:54, péntek | Külföld

Kórházban került Erzsébet királynő

Kórházban töltött egy éjszakát a brit uralkodó. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a 95 esztendős II. Erzsébet királynő szerda délután kereste fel a kórházat

2021. Október 22. 08:00, péntek | Külföld

Vádat emeltek a brit parlamenti képviselő felételezett gyilkosa ellen

Vádat emeltek csütörtökön egy 25 éves brit férfi ellen, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe a múlt héten.

2021. Október 22. 07:00, péntek | Külföld

Befagyasztja a fűtőolaj árát Szlovénia

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását