Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Január 31. 08:30, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

A világ legszebb babafürdetése - videóval

A világ legszebb babafürdetése - videóval

A Thalasso Bain Bébé-módszer vagy rövidebb nevén Baby Spa, amit Sonia Rochel francia újszülöttápoló és csecsemősnővér dolgozott ki, egészen egyedülálló és megdöbbentően új szemszögből közelíti meg a pici babák fürdetésének lehetőségét.

„Amennyira vissza tudok emlékezni, a babaápolás, különösen a babafürdetés nem sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben” – írja Sonia Rochel saját honlapján. A két és fél évtizede újszülöttekkel és csecsemőkkel foglalkozó hölgy hosszú ideig gondolkodott azon, vajon miért fordul elő gyakran, hogy a babák sírósak, nyugtalanok egy meleg vízzel teli kiskádban, ami pedig annyira hasonlít a magzatburokból ismerős közegre. Kísérletezni kezdett hát azzal, hogy egészen lelassítja a fürdetéssel járó mozgást, a lehető legóvatosabban változtatva a babák testhelyzetét. A folyamatosan csurgó víz hangja és a lassú, kiszámítható mozdulatok csodát műveltek a picikkel: a videón látható baba gyakorlatilag elalszik a fürdetés alatt, s még az sem zavarja, amikor a víz a szájához, szeméhez ér vagy belemegy a fülébe. Úgy tűnik, a pancsolás ideje alatt a kis újszülött visszatér az anyaméhbeli állapothoz, ahol minden biztonságos, meleg és nyugodt.

Nem véletlen, hogy egy év alatt több mint ötmillióan nézték meg azt a csodálatos videót, amelyen Sonia Rochel egy pár napos kisbabát fürdet ezzel az egészen szokatlan és meghatóan szép módszerrel. „Bárcsak visszamehetnék az időbe, hogy én is így fürdethessem a gyermekeimet” – írja a videót kommentelő anyuka. „Könnyekig meghatott az, ahogy ön a babákkal bánik” – olvasható egy másik hozzászólás. „A mindennapi rohanásban gyakran elfelejtünk lelassítani és meglátni az olyan egyszerű dolgokban a szépséget, mint a víz… köszönöm, hogy időt szán a kisbabákra!” – írja egy harmadik édesanya.

Rochel felhívja rá a figyelmet, hogy a Baby Spa-módszert ő csak két hetesnél fiatalabb babáknál alkalmazza, és a szülők inkább ne próbálkozzanak vele. Ugyanakkor azért ad néhány megszívlelendő tanácsot babafürdetés terén. Aranyszabályai a következők:

– soha ne fürdessünk éhes babát, mert az éhségérzetet még a legfinomabb pancsolás sem enyhíti. A legideálisabb az, ha etetés után 20-30 perccel kezdjük meg a fürdetést

– mivel a fürdetés elálmosítja a babákat, érdemes mindig estére időzíteni

– szülőként legyünk „teljesen ott” a fürdetésen mentálisan és fizikailag egyaránt, ne terelje el semmi a figyelmünket (tévé, telefon stb.)

– készítsünk a kezünk ügyébe mindent, amire szükségünk lehet, mielőtt elkezdjük a fürdetést. Nem kell sietnünk: ha a víz 38 fokos, és a baba feje és teste egészen a vízben van, akkor nem fog megfázni. A szappanozással sem kell túlzásokba esni, hiszen így jobban megőrizzük a baba bőrének természetes védőfunkcióját. A fürdetést akár a mosdókagylóban is végezhetjük, és az sem baj, ha egy kis víz belemegy a kicsi szemébe.

– amikor készen vagyunk, csavarjuk be a babát a törülközőbe, s ha esetleg sírni kezdene, szánjunk rá időt, hogy addig tartsuk szorosan átölelve, amíg meg nem nyugszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.