Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Január 12. 12:38, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tálibok politikai szárnya kész tárgyalni az afganisztáni háború befejezéséről, de közben a lázadók folytatják a harcot az általuk illegitimnek tekintett kormány ellen – közölte csütörtökön a lázadók egyik szóvivője.

Zabihulla Mudzsahid közleményében hangsúlyozta: mozgalmuk az eddigieknél is több erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy rábírja a nemzetközi közösséget az afganisztáni béke megteremtésére. Az elektronikus levél útján közzétett közlemény ismét elutasítja a jelenlegi afgán vezetést, és bábnak nevezi Hamid Karzai afgán elnök kormányát.

Mindkét fél szemmel láthatólag a tárgyalások megkezdésére készül; Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán azt sugallta, hogy az Egyesült Államok tízévi háborúzás után béketárgyalásokba kezdene. Az Egyesült Államok magas rangú illetékest küld Kabulba a jövő héten, hogy tárgyaljon Karzai elnökkel annak tisztázására: hajlandó-e újrakezdeni az előzetes tárgyalásokat a tálibokkal. Egy amerikai illetékes szerint Karzai beleegyezése esetén a tárgyalások heteken belül megkezdődhetnek.

A tálibok nemrégiben közölték, hogy készek bizonyos feltételek mellett képviseleti irodát nyitni Katarban az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások megkezdésére.

A tálibok a „nemzet követeléseivel összhangban egy évtizede folytatják a harcot az iszlám kormány felállítása érdekében” – áll a Dzsihád hangja című hivatalos tálib honlapra is feltett, pastu nyelvű szövegben. 2001-ben az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció ötéves (1996–2001) tálib kormányzásnak vetett véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.