Városlista
2021. június 13, vasárnap - Antal, Anett

Hírek

2021. Március 24. 12:08, szerda | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - pixabay

A szlovák legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz fordult a vészhelyzet kapcsán

A szlovák legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz fordult a vészhelyzet kapcsán

Az alkotmánybírósághoz fordult Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész az alapvető jogoknak a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet idején történő korlátozása miatt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden.

A legfőbb ügyész arra tett javaslatot a kassai székhelyű taláros testületnek, hogy az arányosság elvének szempontjából vizsgálja meg azokat a kormányhatározatokat, amelyek a vészhelyzet idején korlátozzák az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. A legfőbb ügyészség szóvivője szerint a beadványban a kijárási tilalom által érintett alapvető jogok korlátozásáról és az általános tesztelésen való részvétel elutasítása miatti szankciókról van szó, pontosabban arról, hogy ezek az intézkedések mennyire tekinthetők az alapvető jogok arányos korlátozásának az általuk elérni kívánt cél tükrében.

A legfőbb ügyész beadványában rámutat: a kijárási tilalom mint korlátozás több, az alkotmány által szavatolt alapvető jogot is korlátoz, köztük a tulajdonhasználat és a vallásgyakorlás jogát és az oktatáshoz való jogot, a gyülekezés szabadságát és a vállalkozáshoz való jogot. Az ügyészség ezzel összefüggésben rámutat: a bevezetni kívánt korlátozások lehetséges mértékének is a kormány vonatkozó határozata részét kellene képeznie. A legfőbb ügyész beadványában azt is kéri, hogy a taláros testület vizsgálja meg a kormány azon múlt heti intézkedésének az alaptörvénnyel való összeegyeztethetőségét, amellyel megtiltotta a pihenési célú külföldi utazásokat.

A legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz címzett keddi beadványa már a második hasonló a héten. Hétfőn a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico által vezetett Irány (Smer - SD) fordult az alkotmánybírósághoz a vészhelyzettel, illetve annak meghosszabbításával összefüggésben. Ők azt állították, hogy a kormány nem indokolta meg elégséges mértékben a vészhelyzet meghosszabbítását, önkényesen cselekedett, valamint rámutattak arra, hogy semmi sem indokolja azt, amilyen mértékben az alapvető jogokat az intézkedéssel korlátozták.

A szlovák kormány a múlt héten hosszabbította meg ismét 40 nappal az október elsején bevezetett vészhelyzet érvényességét. A hosszabbítást ezúttal is a járványügyi helyzetre hivatkozva hagyta jóvá a kabinet, immár a negyedik alkalommal. A vészhelyzet újabb meghosszabbítását egy, a pozsonyi törvényhozás által decemberben gyorsított eljárásban elfogadott - szakértők által is sokat bírált - alkotmánytörvény tette lehetővé.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 13. 17:07, vasárnap | Külföld

Csomagolóanyagok és palackok alkotják az óceánokban lévő műanyagok többségét

Az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolóanyaga és az italospalackok alkotják az óceánokban lévő műanyagszemét többségét egy spanyol kutatás szerint.

2021. Június 13. 16:08, vasárnap | Külföld

Ismét szigorításokat vezetnek be Moszkvában

Oroszországban február 15. óta először emelkedett ismét 13 ezer fölé az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

2021. Június 13. 11:00, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 175,6 millió, a halálos áldozatoké 3,79 millió a világon

A világon 175 658 298 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 795 047 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

2021. Június 12. 18:09, szombat | Külföld

Szerbiában is beolthatók a 12 és 15 év közöttiek

Jóváhagyta a szerbiai gyógyszerügynökség, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájával beolthatók legyenek a 12 és 15 év közötti fiatalok.