Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2012. Szeptember 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A D-vitamin segíthet legyőzni az akár halálos kimenetelű tuberkulózist - állítják londoni orvosok. A betegség évente 1,5 millió embert öl meg világszerte, s bizonyos esetekben a tuberkulózis kezelhetetlen - írja a BBC.

Az orvosok szerint amennyiben a betegséget vitaminnal és antibiotikummal egyszerre kezelik, úgy a páciensnek sokkal jobb esélye van a felépülésre. Az ötlet, hogy D-vitaminnal kezeljék a tuberkulózist, a legelső kezelések egyikének alapja.

Mielőtt ugyanis az antibiotikumokat felfedezték, a fertőző betegeknek kötelező napozást írtak elő, ami növelte a szervezet D-vitamin szintjét. Ez a fajta kezelés azonban eltűnt, amikor az antibiotikumokkal már sikeresen gyógyították a tuberkulózist.

A mostani tanulmány keretében 95 olyan beteget vizsgáltak meg, akiket antibiotikummal és D-vitamin tablettával párhuzamosan kezeltek. Az eredmények azt mutatták, hogy ők két héttel gyorsabban gyógyultak meg, mint azon társaik, akik nem kaptak D-vitamint. 'Az eredmények ígéretesek, de még további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy a bizonyíték erősebb legyen' - mondta Dr Adrian Martineau kutatásvezető a BBC-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód

Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.