Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2012. Szeptember 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A D-vitamin segíthet legyőzni az akár halálos kimenetelű tuberkulózist - állítják londoni orvosok. A betegség évente 1,5 millió embert öl meg világszerte, s bizonyos esetekben a tuberkulózis kezelhetetlen - írja a BBC.

Az orvosok szerint amennyiben a betegséget vitaminnal és antibiotikummal egyszerre kezelik, úgy a páciensnek sokkal jobb esélye van a felépülésre. Az ötlet, hogy D-vitaminnal kezeljék a tuberkulózist, a legelső kezelések egyikének alapja.

Mielőtt ugyanis az antibiotikumokat felfedezték, a fertőző betegeknek kötelező napozást írtak elő, ami növelte a szervezet D-vitamin szintjét. Ez a fajta kezelés azonban eltűnt, amikor az antibiotikumokkal már sikeresen gyógyították a tuberkulózist.

A mostani tanulmány keretében 95 olyan beteget vizsgáltak meg, akiket antibiotikummal és D-vitamin tablettával párhuzamosan kezeltek. Az eredmények azt mutatták, hogy ők két héttel gyorsabban gyógyultak meg, mint azon társaik, akik nem kaptak D-vitamint. 'Az eredmények ígéretesek, de még további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy a bizonyíték erősebb legyen' - mondta Dr Adrian Martineau kutatásvezető a BBC-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.