Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2013. Szeptember 30. 14:17, hétfő | Életmód
Forrás: InfoVáros

A megnyomorított lábú gazdag lányok Kínában

A megnyomorított lábú gazdag lányok Kínában

Az eljárást láblekötésnek nevezték és Kínában 1000 évig volt divat a számunkra felfoghatatlan, és értelmetlen mesterségesen előidézett végtagnyomorítás.

A fiatal kislányoknak Kínában 6 éves korukban erősen bekötötték a lábukat, hogy az ne tudjon fejlődni. Egy év után a lábfej magától eltört, és erősen deformálttá vált. A lábuk a nőknek nem nőhetett 10-15 centiméternél nagyobbra. Ezzel az eljárással felnőttkorukra is ugyanakkora maradt a lábuk, mint gyermekkorukban.A számunkra értelmetlen szokás nagy veszélyeket is rejtett magában, hiszen a fertőzés, és a paralízis esélye így nagy eséllyel előfordult a kislányokon.

A láblekötés első sorban gazdagok körében terjedt el eleinte Észak-Kínában. Célja az volt, hogy a gazdag nők ne tudjanak dolgozni a földeken, hiszen nem is volt rá szükség a jó anyagi háttér miatt. Ha mégis dolgozni szerettek volna, akkor nem tudtak, mert a lekötözés olyan állapotot eredményezett a végtagon, hogy nem is bírt a nő dolgozni.A megkötött láb Kínában a gazdagságot jelképezte. Idővel a szokás a többi társadalmi rétegeknél is elterjedt, kivéve a szegényeknél. Náluk mindig szükség volt segítő munkás női kezekre, és lábakra is. Így mondhatjuk, hogy nekik „szerencséjük” volt, hogy kimaradtak a lábuk tönkretételéből. Kínában a lábkötözés a X. században jött divatba. Idővel alább hagyott, és napjainkba halt ki az utolsó női generáció. Ők még ezeken a „kecses” lábacskákon tipeghettek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.