Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Január 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A lakosság közel felét érinheti a digitális írástudatlanság

A lakosság közel felét érinheti a digitális írástudatlanság

Két európai uniós projekt indul a digitális írástudatlanság csökkentésének és az e-befogadás erősítésének elősegítésére. A hátrányos helyzetű térségek és kistelepülések lakói, a 40 év felettiek, az e-közigazgatási szolgáltatásokat eddig nem használók, a munkanélküliek és a határon túli magyar állampolgárok integrációját segítő források nyílnak most meg a kormány jóvoltából arra, hogy az magyarok közel felét érintő problémát orvosolja.

A két, európai uniós forrásból finanszírozható projekt segítségével több, mint 150 kistelepülés lakóinak helyzetén lehet javítani, illetve mód nyílik a határon túli magyarsággal való közvetlenebb kapcsolattartás kiépítésére, az e-közigazgatás további lehetőségeinek bővítésére.

„A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) feladata az információs társadalom kialakításának programját, menterendjét és intézkedéseit véleményezni. Ennek keretében kiemelt figyelmet kell szentelni az e-befogadás és a határon túli magyarságot szolgáló e-közigazgatási szolgáltatások kifejlesztése elnevezésű projektekre, amelyek csökkenthetik a digitális társadalmi különbségeket mind a hazai, mind a határon túl élő magyarok körében. – nyilatkozta Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke. A feladatra kijelölt szervezetek kész akciótervvel rendelkeznek, így a pályázati források szabaddá tétele után elindulhatnak a digitális írástudatlanságot csökkentő programok.” – folytatta Kalmár.

A Kormány az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2011-2013. évi akciótervének elfogadásáról szóló 1422/2012. (X.4.)) Korm. határozatában hagyta jóvá az Elektronikus közigazgatás operatív program 2011-2013. évi akciótervét, amelyben az e-befogadás és a határon túli magyarságot szolgáló közigazgatási szolgáltatások kifejlesztésének tervezete is kiemelt besorolást kapott.

Mindkét projekt az e-közigazgatás tágabb szintű meghatározását veszi alapul, az uniós megközelítésmódnak megfelelően az e-demokráciát, az online részvétel lehetőségeit, illetve a befogadó e-közigazgatást is ideértve.

Az e-befogadás projekt keretében az 5000 fő alatti településeken élők felzárkóztatása érdekében mintegy 180 helyen, köztük 120 kispostán és 50 kisiskolában hoznak létre ingyenes Wi-fi hozzáférési pontokat, 60 helyen érintőképernyős terminálokkal, amelyen speciális oktató és bemutató szoftver segítené az állampolgárokat az e-ügyintézés dolgaiban. A program keretében elsőként helyi szinten 500 mentort képeznek ki, akik a szoftveres és más oktatóanyagok mellett személyesen is segíteni tudnak a környezetükben élő embereknek. Az arra nyitott felhasználóknak okostelefon alkalmazás is segít majd az e-ügyintézésben.

A magyar kormány Digitális Megújulás Cselekvési Terve egyértelműen állást foglal, hogy az internet és a ráépülő digitális infrastruktúra biztosításával előmozdítható a határon túli magyarság információs társadalomba való bekapcsolása. Segítségével minél szorosabban és közvetlenebbül kötődhetnek a magyar kulturális élethez, hagyományokhoz. A határon túli magyarságot szolgáló e-közigazgatási szolgáltatások kifejlesztése projekt fontos eleme a hazai közigazgatási szolgáltatások megismertetésének elősegítése a határokon átnyúló szolgáltatások igénybevételéhez, valamint a szomszédos országok jogszabályaival való összehasonlítás. Ez mind a határontúli magyarok, mind az itthonról kinti lehetőségek iránt érdeklődők számára, valamint a szomszédos országok helyi lakosainak is hasznos szolgáltatás. A projekt keretében a tájékoztató anyagokat angol, szlovák, román, német, szerb, horvát nyelveken fogják megjelentetni, és az e-közigazgatási oktatási keretrendszert új modulok és oktatási anyagok kidolgozásával bővíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.