Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. Szeptember 06. 14:29, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A forgalomban lévő gépjárművek ötöde rendelkezik casco-biztosítással

A forgalomban lévő gépjárművek ötöde rendelkezik casco-biztosítással

A forgalomban lévő gépjárműveknek csupán az ötöde rendelkezik casco-biztosítással, noha például az elemi töréskárokra csakis ez a biztosítás nyújthat fedezetet - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövegsége.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 2023 második negyedévében a biztosítók 1 millió 16 ezer 925 casco-szerződést kezeltek, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A casco-állományhoz tartozó átlagos éves díj elérte a 161 ezer forintot, amely 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 133 500 forintnál.

A közleményben Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke beszélt az alkatrészárak és a szervizekben alkalmazott rezsióradíjak jelentős emelkedéséről az elmúlt egy évben, miközben az autók egyre korszerűbb műszaki megoldásai és a gazdagabb szériafelszereltség szintén emeli az átlagdíj mértékét.

Rámutattak, hogy a káronként kifizetett átlagos összeg a cascónál már közelíti a 650 ezer forintot. Fiatal, néhány éves autóknál az átlagos kárösszeg már 800 ezer forint felett van, és egyre gyakoribbak a többmillió forint értékű kárkifizetések.

A közlemény szerint az alacsony casco-hányadot részben az elöregedő magyarországi autópark magyarázza: 2023 félévében a személyautók átlagéletkora elérte a 15,5 évet, és a kisebb értéket képviselő idős autók egy részére már nem éri meg casco biztosítást kötni.

Ugyanakkor kiemelték, hogy egy 8-10 év alatti személyautókra célszerű cascót kötni, hiszen a lopáskárok, a saját hibás töréskárok és az egyre gyakrabban előforduló elemi károk ellen csak ez a biztosításfajta kínál garantált védelmet.

A szövetség úgy vélte az autósok egy részét a növekvő díjak tartják vissza a casco megkötésétől, miközben megfelelő odafigyeléssel a kiadások jelentősen csökkenthetők.

A FBAMSZ azt tanácsolja az autósoknak, hogy minden évforduló előtt biztosítási alkusz segítségével néhány perc alatt hasonlítsák össze az ajánlatokat, így akár több mint 15 százalékot is spórolhatnak.

Hozzátették, hogy aki a kötelező biztosítást és a cascót ugyanannál a biztosítónál köti meg, gyakran kétszámjegyű százalékos díjkedvezményt kap az adott biztosítótól.

Amennyiben pedig az autós egyösszegben, és csekk helyett elektronikusan rendezi a casco-díját, szintén további 10 százalék körüli kedvezményt érhet el a negyedéves, csekken fizető ügyfelekhez képest - ismertette közleményében az FBAMSZ.

Címkék: biztosítás, casco

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:17, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Nagy Márton: töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé

Töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé, a Standard and Poor\'s megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlja - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

2023. December 09. 09:14, szombat | Belföld

Több kereskedelmi üzletlánc zárva lesz december 24-én

2023. December 09. 09:13, szombat | Belföld

A Tesco mogyorót, a Penny-Market mandulabelet hívtak vissza

Kártevő lehetséges jelenléte miatt mogyoró terméket hív vissza a Tesco Globál Zrt. - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

2023. December 09. 09:12, szombat | Belföld

Átadták a közmédia legrangosabb szakmai díjait

A köz szolgálatáért végzett tevékenység és a példaértékű szakmai munka elismeréseként tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat pénteken este Budapesten.