Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2020. Április 13. 06:44, hétfő | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: - illusztráció: mti

A fertőzöttek több mint egyharmada már meggyógyult Spanyolországban

A fertőzöttek több mint egyharmada már meggyógyult Spanyolországban

Spanyolországban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak több mint egyharmada már meggyógyult - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett napi adataiból.

Az azonosított fertőzések száma 4167-tel emelkedett egy nap alatt, szombaton 4830, pénteken 4576 új esetről számolt be a szaktárca. A SARS-CoV-2 vírust eddig 166 019 ember szervezetében mutatták ki.

A minisztériumi jelentés szerint 619-en hunytak el az elmúlt 24 órában a fertőzés következtében, ez ismét növekedést jelent a szombati 510 és a pénteki 605 után. A koronavírus miatt 16 972-ten veszítették életüket a dél-európai országban március 3-a óta, amikor az első igazolt halálos áldozatot bejelentették az egészségügyi hatóságok.

A gyógyultak száma 3282-vel nőtt vasárnap, 3441-gyel szombaton és 3503-mal pénteken. A járvány január végi kezdete óta 62 391-en épültek fel a fertőzésből.

A legtöbb napi fertőzést már nem a fővárost is magába foglaló madridi autonóm közösségben regisztrálták, hanem Katalóniában, ahol 1043 ember koronavírustesztje lett pozitív.

A madridi tartományban 738 új esetet szűrtek ki egy nap alatt, a fertőzöttek száma ezzel elérte a 46 587-et, míg a gyógyultaké a 24 683-at.

Katalóniában 34 027 koronavírusos esetet tartanak nyilván, amelyből 14 975 páciens már legyőzte a fertőzést.

Spanyolországban hétfőtől elkezdenek visszatérni a munkába a nem létfontosságú ágazatokban, például az autó- vagy az építőiparban dolgozók, miután a spanyol kormány két hétre felfüggesztette ezen szektorok működését, hogy így csökkentse az emberek közötti érintkezést és a vírus terjedését.A kabinet közzétett egy gyakorlati útmutatót a fertőzés kockázatának mérséklésére a munkavállalók és a munkáltatók számára, amelyben egyebek mellett javasolja a fokozatos ki- és beléptetést a munkahelyeken, illetve a tömegközlekedés helyett az egyéni közlekedés előnyben részesítését a munkába járáshoz, amennyiben megoldható.

A kormány nem teszi kötelezővé a szájmaszk viselését a közterületeken, viszont javasolja felvételét a tömegközlekedési eszközökön, ezért a hatóságok hétfőtől maszkokat osztanak az metrón, a vasúton és az autóbuszokon utazóknak. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 10 millió szájmaszkot biztosítanak erre a célra.

Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal, oktatási intézmények és egyebek mellett üzletek, éttermek bezárásával járó szükségállapot van érvényben, amelyet a törvényhozás csütörtökön meghosszabbított április 25-én éjfélig.

Pedro Sánchez miniszterelnök korábbi nyilatkozatából arra lehet számítani, hogy újabb hosszabbítást fog kezdeményezni a kormány a parlamentnél, de ha a vírus terjedése továbbra is a várt mértékben csökken, elképzelhető, hogy részben enyhíteni fognak a korlátozó intézkedéseken.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 07:00, szerda | Külföld

Növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt Ukrajnában

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti 1,5 millióra a beadott oltások számát.

2021. Október 19. 16:00, kedd | Külföld

AstraZeneca-vakcinával is oltanak Izraelben csütörtöktől

Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben - jelentette az izraeli média.

2021. Október 19. 11:01, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 241,1 millió, a halálos áldozatoké 4,9 millió a világon

A világon 241 115 485 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 905 196 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

2021. Október 18. 18:14, hétfő | Külföld

Több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált világszerte az EU

Az Európai Unió több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát exportált világszerte az elmúlt tíz hónapban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.