Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A fejlett országokban sem érzik biztonságban magukat a nők

A fejlett országokban sem érzik biztonságban magukat a nők

A Gallup 143 országra kiterjedő kutatása szerint, bár a fejlett országokban rendre jobb a közbiztonság, mint a fejlődő régiókban, ebből nem következik, hogy a nők és a férfiak biztonságérzete egyformán magas lenne. Európában és Magyarországon is lényegesen több férfi érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, mint nő - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

Új-Zéland, Málta, Olaszország, Franciaország, Ausztrália és az Egyesült Államok is azon országok között van, ahol a Gallup frissen közölt tanulmánya szerint a legnagyobb a nők és férfiak biztonságérzete közötti különbség. A kutatók szerint ezek az országok a legjobb példák arra, hogy bár az országok fejlettségi szintjének javulásával párhuzamosan együtt jár a közbiztonság javulása is, ezt a nők és a férfiak nem feltétlenül egyformán tapasztalják.

A Gallup vizsgálata szerint világszerte a nők 62, a férfiak 72 százaléka érzi úgy, lakókörnyezetében éjszaka is biztonságosak az utcák. Az alacsony jövedelmű országokban a nők 59, a férfiak 67 százaléka érzi biztonságosnak lakhelyét, a gazdag országokban a nők esetében szintén 59 százalékos ez az arány, de a férfiak esetében már 82.

A nemek közötti különbség regionálisan is tetten érhető. A Szahara alatti afrikai országokban relatív alacsony a biztonságérzet: a nők esetében 54, a férfiak esetében 61 százalékos, és így a nemek közötti különbség csak 7 százalékos. Ázsiában szintén 7 százalékos az eltérés, de ott a nők 70, a férfiak 77 százaléka érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában szintén alacsonyabb a mutató, de a különbség már magasabb: a nők 50, a férfiak 64 százalék érzi magát biztonságban. Az amerikai kontinensen 16 százalékos különbséget mértek úgy, hogy a nők 50, a férfiak 66 százaléka válaszolt pozitívan. A szovjet utódállamokban a legalacsonyabb, 43 százalékos a nők éjszakai biztonságérzete, a férfiaké viszont 60, így az eltérés 17 százalék. A nemek közötti különbség a legtöbb gazdag országot területén tudó Európában a legmagasabb: a nők 55, a férfiak 75 százaléka érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, így az eltérés 20 százalékos.

A kutatás szerint a fejlett országokban a számos közbiztonsági intézkedés ellenére megoldatlan probléma maradt a nők elleni erőszak. Új-Zélandon például, ahol az ENSZ szerint a fejlett országok között is különösen súlyos a családon belüli erőszak, a Gallup adatai szerint a nők 50, a férfiak 85 százaléka érzi biztonságban magát, ha éjszaka kell az utcára mennie. A 35 százalékos különbség a legmagasabb a felmérés során lekérdezett államok között. A Gallup adatai szerint 34 százalékos a különbség Málta és Algéria területén is, Olaszországban és Cipruson 28, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Albániában 27, Svédországban pedig, ahol a legtöbb nemi erőszakot regisztrálják Európában, 26 százalékkal alacsonyabb a nők biztonságérzete, mint a férfiaké.

A vizsgált 143 országból 84-ben mértek kétszámjegyű különbséget, köztük Magyarországon is. Hazánkban a nők 49, a férfiak 67 százaléka érzi lakókörnyezetében éjszakai is biztonságosnak az utcákat.

Legbiztonságosabb és legkevésbé biztonságos

A nemi különbség mértékétől függetlenül fejlődő és fejlett országok is szerepelnek azon államok között, ahol a két nem biztonság érzete a legmagasabb. Dániában, Ausztriában és Kanadában például kétszámjegyű ugyan a különbség, de mindhárom országban 70 százalék fölötti a magukat biztonságban érző nők aránya.

A legmagasabb a mutató Grúziában, ahol az elmúlt években látványosan javult a közbiztonság. Az országban a nők 90, a férfiak 93 százaléka tekinti biztonságosnak lakókörnyezetét. Ruanda a lista második helyezettje: a nők 89, a férfiak 94 százaléka nyilatkozott pozitívan. Az arányok annak is köszönhetőek, hogy az országban jelentős politikai hangsúlyt kapnak a nők jogai: például alkotmányos előírás, hogy a döntéshozó pozíciók 30 százalékát nők töltsék be. A lista harmadik helyére kerülő Szingapúr esetében 88 százalékos a nők, 91 százalékos a férfiak biztonságérzete. A magas mutató nővédelmi intézkedések, például a migráns női munkavállalóknak nyújtott törvényi védőeszközök sora áll.

A lista másik végén olyan államok állnak, mint Afganisztán, Csád, Algéria, a Dominikai köztársaság, Oroszország, Dél-Afrika, Venezuela vagy Malajzia, ahol a nők kevesebb, mint 35 százaléka érzi magát biztonságban, de - Algéria kivételével - a férfiak biztonságérzete is alacsony, 40 és 50 százalék közötti. Az afrikai országok esetében kiugróan magas a nők ellen elkövetett nemi erőszak, Dél-Afrikában például 600 ezer becsülik az elkövetés éves számát. Afganisztánt pedig, amely a nők 21, a férfiak 36 százalékos arányával a legkevésbé biztonságos állam a listán, a Thomson Reuters Foundation nem rég minősítette a világ legveszélyesebb országának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.