Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2013. Október 17. 14:35, csütörtök | Életmód
Forrás: InfoVáros

A cigi ciki!

A cigi ciki!

Filmezz Szívvel! kampány ökoiskoláknak értékes nyereményekkel, egy egészségesebb életért

Miért kezdenek el egyre fiatalabb korban cigizni a fiatalok, amikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy a dohányzás szívbetegséget, stroke-t, rákot, korai elhalálozást okozhat?

Statisztikák azt mutatják, hogy 10 dohányosból 8 már 18 éves kora alatt elkezd cigizni. Hazánkban a 7-10. osztályos (kvázi 13-16 éves) fiataloknak 70.7%-a már próbálkozott dohányzással és több, mint egyharmaduk (33.5%) legalább havi rendszerességgel jelenleg is dohányzik. Azok közül, akik már kipróbálták a dohányzást, 17.7% jelezte, hogy 10 éves kora előtt dohányzott először. A fiúk és lányok között, valamint Budapest, az egyéb városok és a falvak régiói között nincsen matematikailag kimutatható különbség.
A fiatal korban elkezdett dohányzás azonnal csökkenti a teljesítményszintet, növeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint károsítja az ereket, az agyat, a vesét, a tüdőt, végeredményben valamennyi szervünket. Korábban ráncosodik az arc a szem és a száj körül, a fogak elszíneződhetnek. A haj oxigén ellátását hátráltatja, így az élettelen lesz, ráadásul a dohányfüst szagot hagy rajta, akár a bőrön vagy a ruhán.
Az alkalmi vagy a passzív (más által kifújt cigarettafüst belégzése) dohányzás is káros, hiszen a nikotin összehúzza az ereket, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Különösen a tizenévesek és a gyerekek vannak veszélyben, ha rendszeresen "kell" cigarettafüstöt belélegezniük, például amikor egyik vagy mindkét szülő dohányzik.
Többek közt erre a témára szeretné felhívni a figyelmet, inspirálni és egy egészséges életmód felé terelni a jövő generációját a Filmezz Szívvel! tudományos videópályázat, amelyet ökoiskolák 12-16 éves diákjai számára írtak ki. A részvétel ingyenes, sőt, a diákok iskolájuk számára akár 800 ezer forintot, saját maguk számára pedig egy-egy táblagépet nyerhetnek.
Bővebb információ az msms.hu oldalon található a szív-és érrendszer védelméről és a pályázatról – amelyre november 15-ig lehet regisztrálni – egyaránt.

Egy ír csapat korábbi nyertes pályamunkája:

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 17:10, szerda | Életmód

A Lucy űrszonda pontosabb képet adhat a Naprendszer keletkezéséről

A trójai kisbolygók olyan ősi objektumok, amelyek a Naprendszer születésének az ősanyagát közel eredeti állapotban tartalmazzák

2021. Október 20. 12:59, szerda | Életmód

Váratlan pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H

A járvány miatt a váratlan eseményekre való felkészülés kiemelt szerepet kapott a mindennapokban, ez pedig rövid, közép- és hosszú távon a biztosítások felértékelődését eredményezheti - derül ki a K&H összefoglalójából.

2021. Október 20. 08:00, szerda | Életmód

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek

2021. Október 17. 17:07, vasárnap | Életmód

Egy elemzés szerint vezérelhető lehet az öregedés mechanizmusa

Az ELTE és Semmelweis Egyetem kutatóinak elemzése szerint a DNS-lánc átkapcsolható úgy, hogy 5-6 évvel fiatalabb biológiai életkornak megfelelő állapotba kerülhessen az úgynevezett metilációs mintázat szerint.