Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2012. Április 27. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A gyermekkori erőszak, bántalmazás annyira mély hatással, traumával van az illetőre, hogy még a DNS-ét is megváltoztatja úgy, hogy genetikai állománya évekkel idősebbnek tűnik tényleges életkoránál.

Állítják az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

Azoknak a tízéves gyerekeknek a DNS-ében, akiket már korábban bántalmaztak a szakemberek, olyan kopásokat figyeltek meg, amelyek normális esetben az öregedés jelei.

A vizsgálat keretében a szakemberek a gyerekeket 5,7 és 10 éves korukban vizsgálták meg, s rövidebb telomérákat találtak azok DNS-ében, akik bántalmazásnak voltak kitéve. „Ez az első eset, amikor rámutattunk, hogy a telomérák gyors ütemben rövidülhetnek akár fiatal korban is, ha a gyereket stressz éri' – mondta Idan Shalev, az egyetem kutatója.

A telomérák a kromoszómák végét lezáró DNS szakaszok, amelyek megvédik a DNS szálat a felbomlástól. Amikor pedig a teloméra sérül vagy megrövidül, a sejtek kettéosztódásának lehetősége is csökken. Tehát a rövidebb telomérák különböző betegségekkel köthetőek össze, mint a szívbetegség, demencia és bizonyos daganatos megbetegedések. A tanulmányról a canada.com számol be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 07:00, kedd | Belföld

V4-államfők: oltással lehet a leghatékonyabban védekezni

A visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) köztársasági elnökei egyetértenek abban, hogy védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni a koronavírus-járvány ellen.

2021. November 30. 06:00, kedd | Belföld

Elfogták a putnoki emberölés gyanúsítottját

Elfogtak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte putnoki ismerősét - közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

2021. November 29. 18:03, hétfő | Belföld

Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató

2021. November 29. 16:07, hétfő | Belföld

Wikonkál: sokan rájöttek az oltás fontosságára

Sokan rájöttek a koronavírus elleni védőoltás fontosságára - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.