Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

"Az életük végén lévő betegek elkíséréséről" szóló törvényjavaslatot a 2022-ben újraválasztott Emmanuel Macron köztársasági elnök második ötéves ciklusának legnagyobb társadalmi reformjaként tartják számon. Az államfő régóta ígéri, hogy megváltoztatja a jogszabályokat ezen a területen.

A parlamenti vita több mint egy évig is eltarthat, miután a kormány kizárta a gyorsított eljárás lehetőségét. A Nemzetgyűlés első olvasatban két hétig vizsgálja a javaslatot és a 3300 módosító indítványt, majd június 11-én szavaz róla, mielőtt a szöveg a szenátus elé kerül az ősz folyamán.

Catherine Vautrin munka- és egészségügyi miniszter hétfőn megismételte a kormány azon szándékát, hogy megerősíti a palliatív ellátást, "még a törvényjavaslat elfogadása előtt".

"A cél a palliatív ellátás mindenki számára (...) Franciaországban senki sem kényszerülhet arra, hogy azért kérjen halálba segítést, mert nem részesült palliatív ellátásban" - mondta a BFM hírtelevíziónak a tárcavezető, kiemelve, hogy "ha egy olyan beteg, aki nem részesült palliatív ellátásban, a halálba segítést fogja kéri, először a palliatív ellátást fogják neki felajánlani".

A kérdés nagyon megosztó Franciaországban annak ellenére, hogy a felmérések szerint a társadalom több mint nyolcvan százaléka támogatja a javaslat elfogadását. A képviselőházban azonban egy-egy frakcióban is eltérnek a vélemények attól függően, hogy egy képviselő családja révén személyesen érintett-e a problémában.

A jobboldalon Philippe Juvin, aki szakmáját tekintve aneszteziológus, például ellenzi a jelenlegi francia szabályozás módosítását -, amelyet 2016-ban fogadott el a parlament -, s amely jogot biztosít a végstádiumban lévő gyógyíthatatlan betegek számára a halál beálltáig a "mély és folyamatos nyugtatókezelésre", azaz a lassú elaltatásra - amennyiben a beteg az ez iránti óhaját előzetesen kifejezi. A hatályos törvény ugyanakkor nem ad lehetőséget az eutanáziára.

Az ellenzéki képviselő az AFP francia hírügynökségnek elismerte, hogy saját apja esetében ő maga alkalmazta a mélyaltatást.

"Nem öltem meg az apámat, hanem segítettem neki. A különbség alapvető" - hívta fel a figyelmet.

Sandrine Rousseau, a Zöldek befolyásos képviselője viszont elismerte, hogy segített végstádiumban lévő rákos beteg anyjának abban, hogy gyógyszerekkel vessen véget az életének.

"Segítettem anyám halálában, öngyilkos lett, és én ott voltam. Milyen jogon tilthattam volna meg neki, hogy ezt tegye?" - mondta áprilisban a képviselőnő egy interjúban. "A kérdés nem annyira a halálhoz való viszony, mint inkább az adott meghalásban a szenvedéshez való viszony" - hangsúlyozta.

A törvénytervezetet a baloldal és az elnöki tábor jelentős része támogatja, ellentétben a jobboldallal, viszont egy-egy képviselő mindegyik pártból jelezte, hogy saját frakciójához képest másképp fog szavazni.

Az AFP által megkérdezett franciaországi vallási vezetők nem támogatják a jelenlei szabályozás megváltoztatását, mert attól tartanak, hogy az megnyithatja az utat az eutanázia engedélyezéséhez.

A törvénytervezetben megszabott új feltételek nagyon szigorúak lesznek az AFP hírügynökség által korábban közölt változat szerint; a halálba segítést csakis nagykorú betegeknek engedélyezhetik, akik Franciaországban születtek vagy régóta az országban élnek, képesek egyértelműen kifejezni akaratukat, és nem enyhíthető vagy elviselhetetlen fizikai vagy lelki fájdalmakkal küzdenek. Miután a beteg kéri a segítséget, két héten belül egy kijelölt orvoscsoport alkot kollektív véleményt, és ha támogatják a kérést, egy halálos anyagot írnak fel a betegnek, amelyet ő maga adhat be magának, illetve ha fizikailag képtelen rá, egy másik személy segítségét kérheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 07:49, péntek | Életmód

Elhunyt Donald Sutherland kanadai színész

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

2024. Június 20. 16:40, csütörtök | Életmód

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a ecanter World Wine Awards-on

Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

2024. Június 20. 08:01, csütörtök | Életmód

ESET: a nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük:

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után