Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Blog | Állatorvosi rovat

2012. November 03. 07:16, szombat

Fagyálló folyadék okozta mérgezés

Fagyálló folyadék okozta mérgezés

A gépkocsiknál használt fagyálló folyadékokban lévő etilénglikolnak édes íze van, amit előszeretettel fogyasztanak el a kutyák és a macskák egyaránt.

A gépkocsiknál használt fagyálló folyadékokban lévő etilénglikolnak édes íze van, amit előszeretettel fogyasztanak el a kutyák és a macskák egyaránt.

A fagyálló mérgezés tünetei a felvételt követően hamar (órákon belül) kialakulnak, amelyek a következők: bágyadtság, elesettség, hányás, nyálzás, elfekvő, görcsös állapot.

A tünetekért a szervezetbe került etilénglikol a felelős, amelynek bomlástermékei legnagyobb mértékben a vesét károsítják, így a veseelégtelenség tünetei dominálnak a tünetek kialakulásakor.

Ha a tünetek jelentkezését követően azonnal állatorvoshoz visszük kedvencünket van esély életének megmentésére. Azonban minél több idő telik el a méregfelvétel és az állatorvosi ellátás között, annál kisebb az esély a túlélésre.

Az állatorvosi rendelőben ilyen esetben a betegünket többek között azonnali infúziós kezelésben részesítjük, hogy a vese működését támogassuk. Ha a méregfelvétel 2 órán belül történt lehetőség van a beteg hánytatására, hogy a felvett fagyálló folyadéktól megszabadítsuk.

Az esetek többségében azonban a betegek felépülése ritka.

Ezért a megelőzésnek nagyon nagy szerepe van! Ne hagyjuk olyan helyen a fagyálló folyadékot, ahol kedvencünk könnyen hozzáférhet, illetve a gépkocsikba töltéskor is figyeljünk arra, hogy a lecsepegő folyadékot ne tudja felnyalni kutyusunk vagy cicusunk.

Forduljon hozzám bizalommal:

Dr. Roszkos Zsanett
Állatorvos

Állatkórház
Orosháza, Bajcsy-Zs. u. 25.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Szeptember 11. 16:11, kedd | Állatorvosi rovat

Kutyák, macskák „felfázása”, azaz húgyhólyag gyulladása

Ugyanúgy, ahogy emberek is, házi kedvencünk is szenvedhet húgyhólyag gyulladástól. - írja az állatorvos.

2012. Szeptember 04. 14:39, kedd | Állatorvosi rovat

Kutyák torok-és mandulagyulladása

Kutyáknál viszonylag gyakran előforduló betegség a torok- és mandulagyulladás.

2012. Augusztus 06. 07:00, hétfő | Állatorvosi rovat

Nyári veszélyek - Rovarcsípés

Dr. Roszkos Zsanett állatorvos újabb nyári veszélyre hívja fel a figyelmet! Ügyeljünk, hogy kedvencünk ne harapjon rá a csalira!